Anslutningsavgift:
Vi tillämpar samma anslutningsavgift i hela kommunen, det ska inte vara dyrare för att du bor i en av våra mindre byar. Kostnaden är 24.000 kr inklusive moms. Du kan välja mellan att betala hela beloppet eller att dela upp din betalning med 1290 SEK/kvartal på 60 månader.
Efter att vi har mottagit din beställning så kommer vi att kontakta dig när det börjar bli dags att påbörja din anslutning.
1. Vi börjar med att boka tid för en projektering och torrinstallation (torrinstallation betyder att vi sätter upp utrustningen -CPE:n- inne i huset och en liten dosa på utsidan av väggen.)
2. Sedan är det dags för ingrävningen på er fastighet och i de flesta fall blåser man också i fibern.
3. Fibern ska nu svetsas i den lilla dosan på fasaden samt i det skåp som matar fibern till ert hus.
4. Nu är det nästan färdigt! Håll koll på CPE:n att PWR och WAN lampan lyser då kan ni beställa de tjänster ni vill ha.
I vissa fall går det inte att göra en torrinstallation så då sker uppsättning av utrustning efter punkt 2.
Tiden det tar att genomföra dessa moment kan variera.
För anslutning till Mora stadsnät gäller följande för nybyggnationer som har fiberledningar vid tomtgräns.
För att kunna leverera fiberinstallationen så nära inflyttningsdatum som möjligt behöver man komma in med sin anmälan så tidigt som möjligt vid byggstart. Bifoga gärna när inflyttning planeras att ske, samt information om mediaskåp kommer att finnas och om rör ut till fastighetsgräns och Mora Stadsnäts avlämningsplats kommer att grävas ner. (Vill ni ha information om var avlämningsplatsen finns så skicka ett mejl till ).
OBS! Skicka mejl med information om att det är klart att börja med förberedelser för anslutning till ca 6-8 veckor innan man vill att installation/anslutning ska ske, det för att vi ska kunna planera in arbetet och installationen.
Mora Stadsnät uteverksamhet ligger vilande under vintern pga. väder-förhållanden. Det betyder att om inflyttning ska ske under vintermånaderna så kan vi inte ansluta fastigheten till fiber om vi inte har förberett för detta redan under hösten. Vid de tillfällen som det inte går att förbereda under hösten så innebär detta att anslutning kommer att ske under månaderna maj/juni då vi drar igång vår uteverksamhet igen.
Mora Stadsnät har som policy att försöka i den mån det går att prioritera de nybyggda husen.
Stadsnätet monterar ett fiberuttag samt en mediakonverter (CPE). Till mediakonvertern ansluter man sedan sin bredbandsrouter, och eventuella telefon- och TV-boxar.
Alla tjänster i det öppna nätet levereras via mediakonverter (CPE). Mediakonverter behövs för att säkerställa prestandan för tv-signalen så att den inte störs av internetsurfande och telefoni.
För att minimera antal meter nätverkskabel till sin TV-box väljer en del villaägare att placera fiberjack och mediakonverter (CPE:n) i direkt närhet till sin TV. Det finns dock alternativ på marknaden för att kunna skicka TV-signalen från mediakonverter till TV-boxen både trådlöst och även via elnätet (s.k. Homeplug). För bästa möjliga prestanda bör dock nätverkskabel (Cat.6) användas.
Switchen har fyra uttag. Ett rött, ett gult, ett grönt och ett blått.
Rött (Internet): Här kopplar du in din dator, router eller telefonidosa.
Gult (Internet): Samma tjänster som rött uttag.
Grönt (TV): Här kopplar du din TV-box
Blått (TV): Här kan du koppla in ytterligare en TV-box.
I samtliga uttag skall du ansluta en nätverkskabel (Ethernet) av önskad
längd. Andra änden på kabeln hamnar i datorn, routern, telefonidosan eller
TV-boxen.
Du beställer tjänster genom att kontakta den (eller de) tjänsteleverantörer du avser att välja. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.
Du kan även beställa direkt via den här webbsidan. Leta på den tjänst du vill beställa och klicka sedan på knappen "Beställ tjänst". Du hamnar då på leverantörens egen webbsida, där du fortsätter med din beställning.
Ja. Varje tjänsteleverantör som levererar tjänster i nätet har alla en egen kundtjänst dit du skall vända dig med dina frågor och ev. felanmälningar. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.
Det öppna nätet ger dig tillgång till Internet, IP-telefoni och bredbands-TV. Eftersom nätet är ett öppet nät månar vi om att det ska finnas ett stort utbud av tjänster, då behöver du inte känna dig låst och kan välja det som passar dig bäst. Detta gör även att tjänsterna hela tiden utvecklas, priserna pressas, kvalitén höjs och nya leverantörer och tjänster ständigt tillkommer. I Tjänsteguiden kan du läsa mer om de olika leverantörerna och deras tjänster.
Skulle det uppstå något fel eller om du behöver någon teknisk support är det din tjänsteleverantör du tar kontakt med. Vid behov felanmäler tjänsteleverantören i sin tur till Open Universe. Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.
Så länge routern inte är operatörsbunden borde det gå utmärkt att använda den. Tänk på att kapaciteten på routern bör överstiga din valda Internethastighet.
Det innebär att datatrafiken kan strömma med 100 Mbit/s i båda riktningarna, det vill säga både nedströms och uppströms, både när du laddar ner data som när du sänder data. Det kallas ofta för full duplex eller symmetrisk överföring.
ADSL, kabelmodem och annan teknik som nyttjar kopparnätet erbjuder normalt inte samma hastighet åt båda hållen. En 24 Mbit/s anslutning har hög nedladdningskapacitet men kan bara skicka med 1-2 Mbit/s. Data över kopparledningar är oftast asymmetrisk.
Idag erbjuder våra tjänsteleverantörer hastigheter från 1 Mbit/s upp till 1 Gbit/s.
Ofta med mycket korta bindningstider. Se alla leverantörer och hastigheter i Tjänsteguiden.
Det öppna nätet är anslutet till Internet via de Internetleverantörer som tecknar avtal med oss. Det innebär att du själv kan välja Internetleverantör. De har en höghastighetsanslutning och erbjuder en mycket snabb påfart till Internet.
Andra bredbandsleverantörer erbjuder oftast s.k. monopolnät utan konkurrens och de är i regel bara intresserade av att plocka russinen i kakan och låsa in fastighetsägaren och slutkunden i långa avtal.
Kontakta först din nuvarande tjänsteleverantör för en uppsägning.
Kontakta sedan din nya tjänsteleverantör för att teckna nytt avtal.
Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.
Om du väljer samma leverantör i det öppna nätet är det enkelt. De har i regel ingen uppsägningstid eller kostnad för att byta från ADSL till en tjänst i det öppna nätet. Kontakta leverantören och berätta att du vill byta, så får du besked om när du kan börja använda det öppna nätet istället.
Om du byter till annan leverantör så måste du säga upp ditt nuvarande abonnemang och beställa ett nytt via det öppna nätet (se Tjänsteguiden). Se till att du har god marginal mellan uppsägningstid och aktivering av tjänsten i det öppna nätet.
Gäller det byte av telefonileverantör kontaktar ni enbart den nya leverantören. De tar då hand om eventuell nummerportering, d.v.s. flytt av befintligt telefonnummer.
Kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer finner du här.
Telefoni Prio är en prioriterad bredbandstjänst. Denna tjänst är inte beroende av någon bredbandstjänst och är således det enda alternativet för dig som inte har en Internetanslutning.
Telefoni Standard är telefoni som går via Internet (liknande den du får via ADSL). Viktigt att veta är att Telefoni Standard (till skillnad från Prio) kräver att du även har en Internetanslutning.
Absolut! Detta kallas att portera numret. Den operatör du väljer i det öppna nätet ser till att ditt gamla nummer följer med. Vissa operatörer tar ut en engångskostnad för detta.
För att kunna ha en telefonitjänst i det öppna nätet krävs en speciell telefonidosa. Det är din valda telefonileverantör som tillhandahåller denna. Du kan sedan använda din vanliga hemtelefon (både trådlös och fast). Din telefon ansluts till telefonidosan som i sin tur kopplas till mediakonverter (CPE:n).
Eftersom all utrustning i det öppna nätet är strömsatt via vanliga elnätet upphör telefonin (liksom övriga tjänster) att fungera under ett strömavbrott.
TV via det öppna nätet är det modernaste sättet att ta emot digital-TV, utan parabol eller antenn. Du får skarpare bild, bättre ljud och tillgång till det största kanalutbudet, även HDTV. För att ta emot digital-TV behövs en tv-box som du ansluter till din mediakonverter (CPE).
TV via det öppna nätet erbjuder ofta också video on demand-tjänster och hyrfilm.
För att minimera antal meter nätverkskabel till sin TV-box väljer en del villaägare att placera mediakonvertern (CPE:n) i direkt närhet till sin TV. Det finns dock alternativ på marknaden för att kunna skicka TV-signalen från mediakonverter till TV-boxen både trådlöst och även via elnätet (s.k. Homeplug). För bästa möjliga prestanda bör dock nätverkskabel (Cat.6) användas.
Ett fastighetsnät börjar där vårt fibernät slutar. Fastighetsnätet i ett flerbostadshus är endera ett kopparnät för dataöverföring eller en fiberkabel som går vidare in i varje lägenhet i huset. I företagsfastigheter är fastighetsnätet oftast ett kopparnät som går till varje lokal i fastigheten.
Vi har fler samarbetspartners som är lämpliga att bygga fastighetsnät och villaområdesnät.
Överföring av ljud, bild, data, TV/radio och programvaror för skilda behov, via snabba digitala vägnät är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på datakommunikationernas utveckling så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen.
Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje hårstråtunn glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet. Redan med dagens teknik går att överföra flera biljarder databitar per sekund. Då inser man att ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden.
Ett mycket bra sätt att öka säkerheten är att använda en så kallad brandvägg, ett filter som stoppar obehörig trafik. Med hjälp av en brandvägg kan du förhindra att obehöriga få tillgång till din dator. Många operativsystem har inte tillräckligt hög säkerhet, vilket innebär att du utsätter dig för en risk varje gång du ansluter till ett nätverk (stadsnät, Internet.)
En brandvägg består av en eller flera komponenter vars uppgift är att filtrera all nätverkstrafik och stoppa obehörig trafik. Alla som har en fast anslutning till ett nätverk (stadsnät, Internet) bör med andra ord ha någon form av brandvägg.
TIPS! Fråga din Internetleverantör om de erbjuder någon brandvägg.
Ett öppet nät innebär fri konkurrens på lika villkor. Det är en marknadsplats där du väljer de tjänster du vill ha från våra leverantörer och byter när du vill. Det här är användarnas nät utan långa inlåsningar och bindningstider. Med nya tjänster och leverantörer som strömmar till hela tiden.